понеделник, 7 ноември 2016 г.

"Рудолф - емоционалният елен" Безплатна образователна игра за емоционална интелигентност.

Добър ден, как се чувствате днес? Тъжен, весел, ядосан. Сигурно е лесно да отговорите. А сега си представете, че сте на две - три години. Все още опознавате света. Все още думите са свързани с реални предмети, а не с имагинерни конструкции каквито са емоциите. Въпросът ви обърква. Какво е това чувство? Много по-лесно е ако видите сълзи да кажете, че някой плаче. Знаете, че щом мама каже браво, се усмихвате. Но все още не свързвате изражението на лицето с емоция. 

На помощ идва Рудолф - емоционалният елен.





Но той няма очи, ще кажете вие. Да, ако се вгледате няма и уста. И точно това е основата на вашата игра. Предложете на детето да използва мимиките на очите и веждите и положението на устата, за да ви покаже как се е чувствало днес. Дали ще избере усмивка, или ще е намръщени. Опитайте с конкретни въпроси да разберете има ли причина . "Рудолф е ядосан.. Защо е ядосан Рудолф... Може би е ядосан, защото мама му се скара, когато разля супата?" Провокирайте детето да конструира лицеви изражения и да ви разказва.

Някои ще кажат "Моето дете е много малко, още не разбира." Е, моето също. Можете да използвате картинките, за да разкажете история. Например, "Еленчето се разхождало из гората, срещнал един голям тигър и много се уплашило" Направете уплашена физиономия и сложете уплашени очи и уста на Рудолф. Детето скоро ще научи коя мимика изразява страх и само ще поставя правилните елементи. "Но тигърът бил много мил и добър и еленчето и тигърът бързо станали приятели. Еленчето много се радва [направете доволно еленчето], че винаги има с кого да си играе". Детето научава, че усмивката изразява радост, а приятелството е ценност, защото носи позитивна емоция като игри.


Естествено процесът е много по дълъг, ще минете през период на разхвърляне и мачкане на всички форми, детето ще напусне урока в най-интересната според вас час, ще има грешки, ще има целенасочено заблуждение. Но това също е част от  играта.

А за да се сдобиете с емоционалния Рудолф е достатъчно да натиснете тази връзка. Свалете файла и го разпечатайте. За оптимален резултат в прозореца за принтиране изключете отметката върху Fit to page (Побиране в страницата). Използвайте картон вместо хартия и ламинирайте за дълготрайна игра.

Псст, ламинираните картони са идеални подложки за работа с пластелин ;).






Няма коментари:

Публикуване на коментар